Noordhoff Uitgevers

Voeding bij gezondheid en ziekte - 7e druk 2017

Voeding bij gezondheid en ziekte is geschreven door Nelleke Stegeman, met medewerking van Annemiek Franken en Willy Gilbert-Peek.

Nelleke Stegeman is publicist en docent. Zij volgde de opleiding Dietetiek en studeerde Sociologie. Tot 2016 was zij als docent verbonden aan de Hogeschool Utrecht, waar zij onderwijs ontwikkelde voor opleidingen aan de Faculteit Gezondheidszorg. Bovendien was zij jarenlang betrokken bij Verplegingswetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Zij werkte als diëtist in de intra- en extramurale gezondheidszorg.
Zij is auteur van een bijzonder kinderkookboek: Hokus Kokus en van boeken voor mensen met diabetes en mensen die gezonder willen eten: Levenslang lekker eten, Levenslang zonnig en lekker eten.
Nelleke Stegeman schreef het handboek Voeding bij gezondheid en ziekte. Aan dit boek werken ook mee: Annemiek Franken en Willy Gilbert-Peek.  
 
Annemiek Franken volgde de opleiding Diëtetiek te Amsterdam.
Zij werkte ruim 20 jaar in de intra- en extramurale gezondheidszorg en was lid van een aantal werkgroepen binnen de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Verder was zij voorzitter van het Kennemer Overleg Intramurale Gezondheidszorg, een platform binnen de regio Kennermerland waar diëtisten samenwerkten om eensluidende dieetadviezen te ontwerpen. Ze schreef recensies over publicaties op het vakgebied voor de Nederlandse Bibliotheek Centrale.
Ze werkt mee aan het boek Voeding bij gezondheid en ziekte, waarbij enerzijds de theorie (literatuuronderzoek) en anderzijds het perspectief van de patiënt haar aandacht hebben. Bovendien houdt zij scherp in de gaten of de theorie helder verwoord is.  
 
Willy Gilbert-Peek is diëtist en docent. Zij volgde de opleiding Diëtetiek en Leraar BVE.
Zij doceerde voedings- en dieetleer aan de opleiding voor verplegenden aan het DaVinci College in Dordrecht en aan de opleiding voor facilitair medewerker, specialisatie voeding, aan het Albeda College in Rotterdam. Verder heeft zij een eigen praktijk als diëtist en is ze voorzitter van Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN). Zij is auteur van het DCN-Voedingsdagboek, dat door veel diëtisten gebruikt wordt bij de advisering over gezonde voeding. Zij heeft ook intramurale ervaring.
Willy Gilbert werkt mee aan Voeding bij gezondheid en ziekte.