Noordhoff Uitgevers

Media en Reclame - 5e druk 2010

In SPOT, de Stichting Promotie en Optimalisatie Televisiereclame zijn alle grote zenders vertegenwoordigd. Je vindt veel cijfers terug die we ook hebben gebruikt in Hoofdstuk 6 van M&R, bijvoorbeeld in het gratis te downloaden TV-rapport 2010. www.spot.nl/index.html. Ga zeker even naar het onderdeel 'Onderzoek'.

De Stichting KijkOnderzoek (SKO) zorgt voor de dagelijkse kijkcijfers. Je kunt de laatste kijkcijfers zien, lezen hoe het onderzoek wordt uitgevoerd, jaaroverzichten bekijken enzovoort. Onze tip: 'Publicaties'. www.kijkonderzoek.nl.

De website van de STER vind je hier. Kijk vooral even bij het kopje 'Onderzoeken STER'. Daar staat bijvoorbeeld een onderzoek naar de rol van waardering van programma's. www.ster.nl/.

Informatie over adverteren is bij RTL te vinden onder: www.rtl.nl/service/rtlnederland/adverteren/home. Doorklikken op Televisie en dan op Onderzoek en Rapportages brengt je onder meer bij de RTL Sponsoring Effect meter en een onderzoek naar Streaming Video.

Ten slotte is er nog de website voor adverteerders van SBS: www.adverterenbijsbs.nl/. Niet zo veel onderzoek, maar wel worden heel veel verschillende mogelijkheden om te adverteren beschreven.