Noordhoff Uitgevers

Hoofdstukken Sociaal Recht – Editie 2018


Kies oefenmethode

Toon begrippen
Toon definities


Begin
Onderneming
Draai om
Elk in de maatschappij als zelfstandige eenheid optredend organisatorisch verband, waarin in de regel ten minste vijftig werknemers werkzaam zijn.
Draai om
Ondernemer
Draai om
Natuurlijk of rechtspersoon die een onderneming in stand houdt.
Draai om
Centrale ondernemingsraad
Draai om
Een overkoepelende ondernemingsraad, die op het hoogste niveau van een concern (met de raad van bestuur) zijn rechten op grond van de WOR uitoefent.
Draai om
Groepsondernemingsraad
Draai om
Een overkoepelende ondernemingsraad, die vaak wordt ingesteld als een groot bedrijf meerdere, onderling sterk verschillende werkzaamheden uitoefent.
Draai om
Bestuurder
Draai om
Hij die in de onderneming de hoogste zeggenschap uitoefent bij de leiding van de arbeid. Hij vertegenwoordigt de onderneming in de or-vergaderingen.
Draai om
Overlegvergadering
Draai om
Vergadering waarbij or en ondernemer (bij monde van de bestuurder) bijeenkomen teneinde WOR-kwesties te bespreken.
Draai om
Bedrijfscommissie
Draai om
Commissie die krachtens de WOR de opdracht heeft tot bemiddeling over te gaan, wanneer or en ondernemer met elkaar een geschil hebben. Inschakeling van de commissie is niet verplicht. Or en ondernemer kunnen ook direct naar de kantonrechter stappen.
Draai om
Ondernemingskamer
Draai om
Rechtscollege dat onder meer rechtspreekt in WOR-geschillen met betrekking tot adviesonderwerpen van art. 25 WOR. De bevoegdheid is neergelegd in art. 26 WOR.
Draai om
Commissies
Draai om
Een or kan ze instellen teneinde het werk beter te verrichten. De WOR onderscheidt vast, onderdeel en ad-hoc.
Draai om
Enquêteregeling
Draai om
Regeling in Boek 2 BW, waarbij onder meer de vakbonden kunnen verzoeken een onderzoek in een onderneming te verrichten vanwege gesteld wanbeleid. Eerst moeten er gegronde redenen zijn om aan een juist beleid te twijfelen.
Draai om
Rechten van de or
Draai om
Deze rechten zijn opgesomd in de WOR. Zij behelzen het recht van overleg, het recht van initiatief, het recht op advies, het recht op instemming en het recht op informatie.
Draai om
Ondernemingsovereenkomst
Draai om
In de WOR neergelegde mogelijkheid (art. 32 lid 2) dat or en onderneming op voet van gelijkheid afspraken (overeenkomsten) maken (sluiten) over allerlei aangelegenheden die op de onderneming betrekking hebben.
Draai om
Personeelsvertegenwoordiging
Draai om
Medezeggenschapsorgaan dat kan worden ingesteld voor ondernemingen waarin in de regel ten minste tien, maar minder dan vijftig personen werkzaam zijn.
Draai om
Personeelsvergadering
Draai om
In de WOR neergelegde mogelijkheid van directe werknemersinspraak voor al die ondernemingen waarin in de regel ten minste tien, maar minder dan vijftig personen werkzaam zijn en waarvoor geen personeelsvertegenwoordiging is ingesteld.
Draai om
SER-fusiegedragsregels
Draai om
Besluit (geen wet) dat in acht moet worden genomen als er een Nederlandse onderneming met minstens vijftig werknemers bij een fusie betrokken is.
Draai om
Structuurregeling
Draai om
Bijzondere regeling, opgenomen in Boek 2 BW, waarbij aan de raad van commissarissen belangrijke rechten wordt toegekend. De regeling is van toepassing wanneer een bedrijf qua grootte aan bepaalde eisen voldoet.
Draai om
  van