Noordhoff Uitgevers

Hoofdstukken Sociaal Recht – Editie 2018


Kies oefenmethode

Toon begrippen
Toon definities


Begin
Rechtstreekse doorwerking
Draai om
Mechanisme waarbij internationale regels rechtstreeks doorwerken in de nationale rechtsorde van een bepaalde staat. In Nederland blijkt dit uit art. 93 en 94 Grondwet. Men spreekt ook wel van directe werking en van regels die self-executing zijn.
Draai om
Internationale Arbeidsorganisatie
Draai om
Organisatie, in 1919 opgericht, bestaande uit drie organen: de Internationale Arbeidsconferentie, de Raad van Beheer en het Internationaal Arbeidsbureau. Ten tijde van de jaarlijkse bijeenkomsten worden verdragen en aanbevelingen aangenomen.
Draai om
Soft law
Draai om
Term waarmee tot uitdrukking wordt gebracht dat burgers zich niet rechtstreeks op verdragen en aanbevelingen van de IAO kunnen beroepen, maar dat deze wel de normen van het goed werkgeverschap (art. 7:611 BW) kunnen 'kleuren'.
Draai om
Raad van Europa
Draai om
Opgericht in 1949 met als doel het veiligstellen en ontwikkelen van idealen en beginselen die de aangesloten landen (47 momenteel) gemeenschappelijk hebben, alsmede het bevorderen van hun economische en sociale vooruitgang. Binnen de Raad zijn het Verdrag van Rome en het Europees Sociaal Handvest van belang.
Draai om
Europese Unie
Draai om
Supranationale overkoepelende organisatie waarin Europese landen op economisch en sociaal vlak samenwerken. Telt momenteel 28 lidstaten. Is voortgekomen uit de EG. Het Verdrag is op 1 december 2009 in werking getreden. Organen zijn: de Europese Raad, de Raad van de Europese Unie, de Europese Commissie, het Europees Parlement en het Hof van Justitie.
Draai om
Verordeningen
Draai om
Algemene bepalingen, uitgevaardigd door de EU, die rechtstreeks doorwerken in de nationale rechtssfeer van de aangesloten lidstaten.
Draai om
Supranationale organisatie
Draai om
Een internationale organisatie waaraan de lidstaten een deel van hun soevereiniteit hebben prijsgegeven. Een voorbeeld daarvan is de EU.
Draai om
  van