Noordhoff Uitgevers

Zo maak je een verpleegplan - 1e druk 2011

Bij het stellen van prioriteiten kun je gebruikmaken van verschillende hulpmiddelen, zoals het kwadrant van Eisenhower of de behoeftehiërarchie van Maslow. Daarnaast is er onderscheid te maken tussen actuele problemen en potentiële problemen.

Beargumenteer (gebruik daarbij je hulpmiddelen) bij onderstaande keuzes welk ‘probleem’ de meeste prioriteit heeft.

1 Je loopt op de gang. Je pieper gaat op twee kamers tegelijk. Op kamer 1 ligt iemand bloot in bed die nu waarschijnlijk hulp nodig heeft bij het wassen. In kamer 2 heb je iemand op het toilet gezet. De bel gaat op het toilet.

2 Je werkbegeleider wil met jou (student) een begeleidingsgesprek voeren. Dat was ook afgesproken. Tegelijkertijd belt een mevrouw op kamer 2. Je hebt zojuist samen met de arts een slechtnieuwsgesprek met haar gevoerd.

3 Je werkt in de verslavingszorg. Ieder kwartier moet je met een collega bij de separeerruimte gaan kijken/contact maken. Het is nu tijd om te gaan. Tegelijkertijd begeleid je de maaltijd. Je cliënt met afruimcorvee wend plotseling hoofdpijn voor en probeert zich te drukken voor corvee. De medecliënten ageren hier flink tegen.

4 Je afdelingshoofd draagt jou op vanavond een extra dienst te draaien. Jij wilt eigenlijk naar de bioscoop.

5 Je werkt in de verstandelijk-beperktensector. Je zit bij een cliënt op de kamer en voert een wondverzorging uit. Tegelijk hoor je in de huiskamer dat een andere cliënt een woede-uitbarsting heeft en het meubilair kapot slaat.

6 Je bent bezig met een cliënt in de tillift. Er gaat een noodoproep op de kamer naast jou. Je gaat kijken en het blijkt een reanimatie te zijn. Jouw cliënt ‘hangt’ nog in de tillift. Je bent met zijn tweeën.

7 Je bent iemand aan het wassen. Jouw zorgvrager is subcomateus. Op het bed naast jouw zorgvrager hoor je iemand hard snikken/huilen.

8 Jij bent klaar met de ochtendverzorging. Je loopt snel naar de teamkamer om even aan je stage-opdracht te werken. Je ziet onderweg dat je collega nog niet halverwege met haar werk is.