Noordhoff Uitgevers

Zo maak je een verpleegplan - 1e druk 2011

Marijke werkt op de braincare-unit en neemt (met spoed) mijnheer Oudenhof op.

09:30 uur
Marijke gaat naar de SEH om mijnheer H. Oudenhof op te halen. Telefonisch heeft ze gehoord wat er aan de hand is met mijnheer Oudenhof:
'Gezonde man van middelbare leeftijd. Huisarts in ruste. Getrouwd en vier (volwassen) kinderen. Sinds lange tijd bekend met varices, sinds enkele jaren licht vergrote prostaat. Reden van opname: spraakstoornissen, dikke tong, slikproblemen. Vermoeden van TIA of CVA. De SEH-verpleegkundige draagt over: RR 240/150. ECG niet bijzonder, wel een verdikte hartspier. Mijnheer is emotioneel. Aangezichtsverlamming links, slikproblemen: mijnheer mag niet helder vloeibaar, en dik vloeibaar onder toezicht.'
Marijke neemt haar patiënt mee met een rolstoel de lift in. Op de afdeling aangekomen installeert ze mijnheer en mevrouw op bed 1 van de unit. Mevrouw Oudenhof geeft aan dat haar man en zij graag getutoyeerd worden. Marijke neemt contact op met dr. Van Gerwen, de dienstdoende neuroloog. Deze spreekt telefonisch een CT-scan af en belooft direct daarna langs te komen.

10:00 uur
Marijke en haar collega Agnes drinken staand een kopje koffie in de keuken. Mijnheer Oudenhof is aangesloten aan de monitor en er is camerabewaking. 'Toch heb ik ze in eerste instantie het liefst echt in het oog,' zegt Marijke tegen Agnes, terwijl ze weer wegloopt.

10:30 uur
Marijke brengt Henk Oudenhof samen met zijn vrouw Lia naar de CT-scan en blijft er voor de zekerheid bij. In de tussentijd kan ze alvast met mevrouw Oudenhof praten en informatie verzamelen voor de anamnese.

11:30 uur
Terug op de afdeling vertelt Henk (moeizaam) dat hij zo moe is en zo slecht praat. Hij is om 05:00 uur in de ochtend samen met zijn vrouw naar de huisartsenpost gegaan. Gisteravond merkte hij thuis dat hij niet goed uit zijn woorden kwam. Rond 04:00 uur moest Henk naar het toilet om te plassen. In de spiegel zag zijn gezicht er scheef uit. Het plassen ging goed. Na het plassen wilde Henk water drinken. Hij verslikte zich vreselijk en kon zich daarna niet verstaanbaar maken. Bij de huisartsenpost werd Henk doorverwezen naar het ziekenhuis. Zijn bloeddruk was 250/140, vertelt hij. Henk huilt terwijl hij dit vertelt. Hij vertelt dat hij dat niet begrijpt. Hij is zichzelf helemaal kwijt.

12:00 uur
Lia, de vrouw van Henk, en Marijke hebben samen wat familie gebeld. Henk is in slaap gevallen. Lia gaat maar even naar huis om bij te slapen. 13:00 uur Dr. Van Gerwen komt langs en gaat samen met Marijke even bij Henk Oudenhof langs. Henk luistert wel naar de neuroloog, maar stelt zelf geen vragen. Dr. Van Gerwen geeft aan Henk voorlopig op te nemen en verder te diagnosticeren. Hij weet nog niet precies wat er aan de hand is en voorlopig blijft mijnheer op de Brain Care.