Grondslag van het vermogens- en ondernemingsrecht, deel 1 Vermogensrecht - 8e druk 2010
Het boek

Het boek Grondslag van het vermogens- en ondernemingsrecht is geschreven vanuit de behoefte in het onderwijs aan een inleidend praktijkgericht en duidelijk geschreven handboek op het gebied van het vermogensrecht en ondernemingsrecht. Het is verdeeld in twee delen, waarin de meest belangrijke onderwerpen worden behandeld. Deel 1 bevat het vermogensrecht en deel 2 het ondernemingsrecht. Deze website geeft extra materiaal bij Deel 1: Vermogensrecht.

In deel 1 komen allereerst de algemene onderwerpen met betrekking tot het vermogensrecht aan de orde, zoals het goederenrecht, pand en hypotheek, de rechtshandeling, de overeenkomst en de onrechtmatige daad als bron van verbintenissen en het verbintenissenrecht. Deel 1 wordt afgesloten met de bespreking van een paar bijzondere overeenkomsten, te weten de koopovereenkomst, huur en verhuur en de arbeidsovereenkomst.

Deel 2, het ondernemingsrecht, behandelt naast de algemene verplichtingen van ondernemers en het begrip rechtspersoonlijkheid, de verschillende ondernemingsvormen, zoals de eenmanszaak, de personenvennootschappen en de naamloze en besloten vennootschap. Verder komen aparte onderwerpen aan de orde, zoals het jaarrekeningenrecht, het recht van enquête en de structuurregeling. Deel 2 wordt afgesloten met het faillissementsrecht en het burgerlijk procesrecht. In beide delen zijn aan het eind van ieder hoofdstuk begripsbepalingen opgenomen. De website bij deel 2 vindt u hier.

Of men de inhoud van een bepaald hoofdstuk beheerst, kan getoetst worden aan de hand van meerkeuze- en oefenvragen. De antwoorden van de meerkeuzevragen zijn in de boeken aan het eind van elk deel toegevoegd. De antwoorden van de oefenvragen staan in de docentenhandleiding. Uiteraard zijn alle in het boek behandelde onderwerpen geactualiseerd (tot en met medio 2009) en zijn recente wetswijzigingen in de stof verwerkt, met als voornaamste wijziging de nieuwe regeling van de personenvennootschappen in hoofdstuk 3 van deel 2. Er is ook al rekening gehouden met toekomstige wettelijke regelingen.

© Noordhoff Uitgevers | 6.3.5 | Voorwaarden | Privacy | m