Operationeel personeelsmanagement
Krantenartikel
FNV: honderden miljoenen nodig voor zorg

AMSTERDAM - Om de vergrijzing in de zorg op te vangen is een investering nodig van 235 miljoen euro. Hiermee kunnen de lonen van vooral de laagstbetaalde functies worden opgekrikt en de arbeidsomstandigheden worden verbeterd. Ook moeten werknemers meer te zeggen krijgen over hun werktijden.
De vakcentrale FNV en de Abvakabo presenteren donderdag in Amsterdam een plan van deze strekking. Zij willen daarmee bereiken dat meer vrouwen in de zorg blijven werken. Een instroomplan voor etnische minderheden maakt ook onderdeel van het plan uit.
,,We hebben zo'n plan keihard nodig om de leegloop in de zorg tegen te gaan. Werken in de zorg is nu helemaal niet aantrekkelijk'', aldus FNV-bestuurder Wilna Wind. Volgens haar haken vooral vrouwen tussen de 24 en 45 jaar af. Jonge Turkse en Marokkaanse vrouwen kiezen na hun opleiding steeds vaker voor de welzijnssector en niet voor de zorg.
Grote kloof
In de zorg dreigt een groot tekort aan personeel, vooral aan laagopgeleiden. Volgens de FNV komt dat door de grote kloof tusen de fysieke en emotionele belasting aan de ene kant en de slechte beloning die daartegenover staat.
Met 120 miljoen euro kunnen de lonen in de laagste functies worden verbeterd. De overige 115 miljoen is voor verbetering van de arbeidsomstandigheden.
Ingewikkelder
Werknemers moeten ook meer zeggenschap krijgen over hun werktijden en de inhoud van het werk. Voor mensen die ook thuis zorgtaken hebben, wordt werken in de zorg steeds ingewikkelder. Werktijden zijn vaak gespreid over verschillende dagdelen en inspraak over de werkuren is vaak niet mogelijk.
Met een campagne gericht op werkgevers en managers, willen de bonden proberen hierin verandering te brengen.

Bron: ANP, 25 januari 2007

© Noordhoff Uitgevers | 6.3.5 | Voorwaarden | Privacy | m